10 faktaa (?) virkamiesmatkustamisesta

6.10.2017 11.50, Kirjoittanut Kaisa Sainio
 

1. Virkamies lähtee aina reissuun hallitusti ja tyylillä

Väärin. Virkamies lähtee kokoukseen kiireellä, joko ennen kukonlaulua aamuruuhkassa tai töistä kokouksesta karaten. Pahimpia lähtöjä ovat ne, jolloin lapset pitää jättää yksin kotiin nukkumaan – koska virkamiehen mieskin reissaa.

Tyylin virkamies on unohtanut jo ajat sitten tehtyään 100. tai 200. virkamatkansa. Siistit, sopivat ja käytännölliset – niillä mennään!


 

2. Virkamies matkustaa A-luokassa

Ei matkusta. Mutta virkamies tietää jo, miten saa paikan koneen etuosasta, jotta ehtisi paremmin seuraavaan kulkuneuvoon. Harvoin silti ehtii. Lentokoneeseen virkamies pääsee viimeisten joukossa ja saa kassinsa mahtumaan matkustamoon, jos saa.

Kauas on tultu niistä ajoista, jolloin virkamies pystyi kokouksen jälkeen nauttimaan lentokoneessa pikkupullollisen viiniä tahi skumppaa. Nyt virkamies juo pullovettä, syö omia eväitä ja ihmettelee, kuka ostaa kolmella eurolla päivän lehtiä, joiden tärkeät ja vähän vähemmän tärkeät uutiset voi lukea myös kännykästä – silloin kun se ei ole lentotilassa.

3. Virkamies osaa kokousaineiston ulkoa

Utopiassa kyllä, todellisuudessa ei. Kokousaineisto ei ikinä saavu silloin kun pitäisi ja jos poikkeus joskus vahvistaa säännön, puheenjohtaja keksii agendalle uuden aiheen. Mutta se ei suomalaista online-virkamiestä haittaa. Kunhan kokoushuoneen nettiyhteys pelittää, kaikki pelittää ja virkamies on valmis!

Voi niitä vuosia, jolloin paperit täyttivät virkamiehen matkalaukun ja oikean käden ranne huusi hoosiannaa lukemattomien A4:sten käsin täyttämisestä kiireessä. Läppärien, langattomien nettiyhteyksien ja yhteisten työtilojen kausi nosti kv. kokoukset uusiin sfääreihin ja hyvä niin!

4. Suomalainen virkamies ei puhu eikä pussaa

Ei juuri virkamatkoilla pussaa, mutta puhuu kyllä jo – paljonkin. Kokouksissa, kokoustauoilla ja yhteisillä ex tempore -illallisillakin – ja niilläkin liian usein työasioista. Mutta moniin jaarittelua rakastaviin, ylen määrin kohteliaisuuksia viljeleviin ja omasta äänestään nauttiviin kollegoihin verrattuna suomalainen virkamies on kyllä yhä tuppisuu. Ja hyvä niin.

Huomenta, kiva olla täällä, meillä olis tässä tämmöset parit ongelmat, jotka pitää ratkaista näin. Ettäs tiedätte, nämä oli ne tärkeimmät.
P.S. Ja jos ette näin ratkaise, kyllä musta vielä kuulette.

Poskipusuja virkamies osaa kyllä jo vaihtaa. Tuttujen kanssa. Tosta noin vaan – muiskis muiskis!

5. Virkamies tekee töitä yötä päivää

Monesti. Matkustusajan ja täysien kokouspäivien kattamat päivät venyvät pitkiksi ja läppäriaikakaudella töitä tehdään missä vaan niin kauan kuin koneessa riittää virtaa ja ranteissa kestävyyttä.

Mutta kyllä virkamies nukkuukin. Hyvin. Ei herätä lapset, eikä kävele päällä koira.

6. Virkamies raportoi

Kyllä – ja millä vauhdilla kiitos kv. kokoustamisen työvälineiden valtavan digiloikan. Ei mene enää harakanvarpeiden tulkinnassa päiviä vaan rapot syntyvät näppisten laulaessa kokouksissa kuin itsestään ja lähtevät matkaan lentokentiltä jossain turvatarkastuksen ja boordauksen välissä.

Sama koskee kannantarkastuksia kesken kokousten. Kun pääkaupungista huudettiin apua kännykkään käytävillä hiljaa kuiskien, nyt kollegat saa kiinni minuuteissa meilitse, lyncillä, whatsappilla jne. – you name it!

Avoimuus, nopeus ja seuraavan aamun pienentynyt työtaakka!

7. Virkamiehen ns. omat työt seisoo

Ei ne seiso – eikä vähene. Ne tehdään siinä sivussa ja hotellilla. Virkamies ei enää käytä edes sähköpostin poissaoloilmoituksia, koska eihän virkamies ole poissa - sitä samaa konetta ja sähköpostia se virkamies kokouksissakin tuijottaa. Istuu vaan jossain muualla.

8. Virkamies näkee maailmaa

Lentokoneen ja junan ikkunoista kyllä. Samoin kokoushuoneesta ja hotellista. Vaikka Brysselin ja Lillen kadutkin ovat tulleet tutuksi, harvoin virkamies ehtii kiivetä kaupunkien turistinähtävyyksiin tai maistella uuden sadon viinejä. Vaikka kyllähän ne maistuis!

Vaikka pakko myöntää: jos kokouspaikaksi osuu once in a lifetime -paikkakunta, siihen on pakko edes vähän tutustua. Jos ei muu auta, niin aamuyöstä nousten ja heräävän kaupungin läpi kävellen. Kauniita ja taianomaisia hetkiä!

9. Virkamiehellä on (liian) kivaa

Joskus. Kivaa on jo se, että tunnin parin aikaeron vuoksi kokoukset tuntuvat alkavat vasta puolilta päivin ja aamuisin ehtii käydä läpi sähköpostit, välillä jopa salilla – mutta onko se luksusta? Joskus myös kokouspaikaksi osuu joku satumaisen kaunis paikka, josta ehtii hetken nauttia ennen kokoushuoneen ovien sulkeutumista. Ja välillä virkamies pääsee myös tutustumaan ns. oikeisiin töihin eli seisomaan turvavarusteissa metrotunnelissa, kävelemään kaivosradalla ja ihmettelemään liikenteenohjauksia, kunnostustyöpajoja, kalustotehtaita ja ties mitä.

Hyödyllistä kyllä, mutta että huippukivaa? Ehkä ei.

10. Virkamies rakastaa virkamatkoja

Ei se rakasta. Mutta suomalainen virkamies tekee, mitä sen pitää tehdä ja pyrkii tekemään sen hyvin: istuu lentokoneissa, istuu junissa, istuu kokoushuoneessa, pohtii mistä saisi vettä ja jotain olisi kiva joskus syödäkin ja jatkaa kokouksessa istumista, kunnes ei tekisi enää yhtään mieli istua, mutta silti se istuu ja tekee työnsä. Ja yrittää samalla pyörittää arkea whatsappin avulla kotona, koska todennäköisesti se matkustava mieskin on taas jossain maailmalla. Semmonen se on – suomalainen virkamies – sitkeä, hassu ja tunnollinen.

Ja kyllä se siitä vähän tykkääkin – virkamiesmatkustamisesta. Asiat etenee, kollegat on mukavia ja keskustelut mielenkiintoisia. Ja näkeepä se sitä maailmaakin – ikkunoiden läpi, mutta kuitenkin.

#virkamies

#työelämä

#työelämänmuutos

#työmatka

 

 

 

Kaisa Sainio

kehityspäällikkö, liikenteen toimijat