Miten toimia eläinonnettomuustilanteissa?

13.10.2017 9.00, Kirjoittanut Iina Rinne
 

Puhelimen näytölle ilmestyy viesti kolarijäljityksestä riistanhoitoyhdistyksemme SRVA-yhteyshenkilöltä. Riistanhoitoyhdistys on tehnyt sopimuksen poliisin kanssa poliisiviranomaisten avustamisesta hirvieläinten, suurpetojen ja villisian jäljestämis-, lopettamis- tai karkotustilanteissa. Tällaisissa tehtävissä ei ole kyse metsästysoikeuteen sidotusta metsästyksestä, vaan eläinsuojelullisista syistä poliisin valtuuttamana suoritettavasta tehtävästä, joka voidaan suorittaa metsästysoikeudesta riippumatta.


Soitan ilmoittajalle ja kuulen valkohäntäpeurapukin loikanneen yllättäen auton eteen. Auto oli kärsinyt jonkin verran vahinkoja peuran osuttua ajoneuvon keulaan ja pukki oli poistunut paikalta takajalkaa laahaten. Ilmoittaja oli merkinnyt kolaripaikan ja osasi antaa erittäin hyvin lisätietoja tapahtuneesta, mistä oli paljon apua koiranohjaajalle. Ilmoittaja ei ollut yrittänyt etsiä vahingoittunutta eläintä itse eli jälkiä ei ollut onneksi sotkettu.

Jälkikoiran avulla etsitään onnettomuuteen joutunut eläin

Saatujen esitietojen perusteella valittiin keikalle sopiva jälkikoira. Meillä on käytössä useampi koira, joilla on hieman erilaista taustaa ja koulutustasoa. Osa koirista pystyy seuraamaan vanhaa ja/tai veretöntä tai vähäveristä jälkeä ja osaa ei kannata laittaa lainkaan vanhemmalle jäljelle, koska niiden prioriteeteissa vanhan jäljen ylittävät tuoreet riistanhajut voittavat. Käytännön jäljestys vaatii aina riittävästi koulutetun koiran, joka osaa selvittää monimutkaisia jälkiä.

Itse olin tällä kertaa pelistä pois murtuneen jalkani vuoksi, mutta kokeneen vanhan koirani voin antaa muidenkin mukaan, se on todistettu jo aiemmin. Tällä kertaa jäljestykselle lähti nuori labradorinnoutaja kokeneen ohjaajan kanssa. Koira on koulutettu jäljestämään käytännön verijälkeä ja sillä oli jo muutama onnistunut haavakkojäljestys takanaan. Sovimme, että kokenut koirani on taustatukena ja vaihdetaan siihen, jos nuori ei jostain syystä onnistu. Esitietojen perusteella päättelimme, että kolarissa vahingoittunut eläin on vakavasti loukkaantunut ja todennäköisesti jo makuulla jossakin, joten nuorella koiralla oli hyvät onnistumisen mahdollisuudet.

Arvioimme oikein ja nuori koira sai erinomaisen onnistumisen käytännön jäljitystehtävässä. Oheisesta videosta, jossa toimitaan riistanhoitoyhdistyksen suurriistavirka-apusopimuksen mukaisissa tehtävissä, on nähtävillä jäljestyksen kulku kolaripaikalta jäljen nostosta alkaen. Onneksi liikenne tapahtumapaikalla oli vähäistä. On vaarallista yrittää selvittää paenneen eläimen jälkeä eläinonnettomuuspaikalta, jos ajoneuvot sujahtelevat kovaa vierestä ohi!

Syksyisin sattuu ja tapahtuu

Joskus riistaonnettomuus osuu kohdalle kaikesta varovaisuudesta huolimatta. Syksyisin tapahtuu paljon eläinkolareita, muun muassa siksi, että osalla eläinlajeista on suvunjatkaminen ajatuksissa ja toisilla taas jälkikasvu opettelee itsenäiseen elämään. Hirvillä on kiima-aika syys-lokakuussa ja valkohäntäpeuroilla marraskuussa, joten ne liikkuvat syksyllä aktiivisesti.

Metsästysaikana on syytä varoa myös työtään tekeviä metsästyskoiria. Esimerkiksi hirvikoirat sekä ajavat koirat työskentelevät itsenäisesti ja joutuvat joskus saaliin perässä ajotielle. Työssä oleva koira ei välttämättä huomioi ympäristöään, koska se on täysin keskittynyt saaliseläimeen. Tänä vuonna 14. lokakuuta alkaa suuressa osassa maata hirvien varsinainen metsästysaika. Havaitessasi tietä ylittävän hirven varaudu myös siihen, että sitä voi seurata hirvikoira.

Entä jos vahinko kuitenkin osuu kohdalle?

Lisävahinkojen välttämiseksi tulee varoittaa muuta liikennettä laittamalla hätävilkut päälle, siirtämällä mahdollisuuksien mukaan ajoneuvo pois ajoväylältä ja asettamalla varoituskolmio riittävän kauas onnettomuuspaikasta tien onnettomuusalttiille puolelle. Onnettomuudessa loukkaantuneista jokaisen tulee huolehtia parhaan taitonsa mukaisesti.

Jos eläinonnettomuuden toisena osapuolena on villisika, suurpeto (karhu, susi, ilves tai ahma), hirvieläin tai kotieläin, kuten koira, tulee aina tehdä ilmoitus poliisille soittamalla yleiseen hätänumeroon 112. Suurpeto-onnettomuuksissa autosta ei saa poistua!

Eläimen vakava loukkaantuminen ei edellytä voimakasta törmäystä eikä siitä aina jää jälkiä onnettomuuspaikalle tai ajoneuvoon. Paikalta paenneen eläimen vahingoittumista on mahdotonta arvioida, joten poliisi kutsuu ilmoituksen perusteella suurriistavirka-apuryhmän (SRVA) henkilöitä selvittämään eläimen tilannetta. Eläinonnettomuudesta ilmoittaminen hätäkeskukseen on myös eläinsuojeluteko.

Onnettomuudesta hätäkeskukseen ilmoitettaessa onnettomuuspaikka tulee kertoa mahdollisimman tarkasti. 112 Suomi -sovelluksen avulla soitetut puhelut välittävät GPS-sijaintitietosi suoraan hätäkeskukselle. Hätäkeskus tai poliisi kertoo saako onnettomuuspaikalta poistua. Poliisi ilmoittaa onnettomuudesta alueen SRVA-henkilöille, jotka huolehtivat kuolleesta tai loukkaantuneesta eläimestä. Lisävahinkojen välttämiseksi alennathan huomattavasti nopeutta havaitessasi tien varrella metsästäjiä!

Merkitse kolaripaikka, älä sotke jälkiä!

Kolaripaikka tulee merkitä joko riistaonnettomuusmerkillä tai muuten näkyvästi, vaikkapa muovikassilla, jonka voi kiinnittää esimerkiksi aurauskeppiin, puuhun tai kaiteeseen. Jos eläin on paennut kolaripaikalta, jätetään merkki sille puolelle tietä, minne eläin oletettavasti katosi.

Kuollut eläin siirretään mahdollisuuksien mukaan tien pientareelle. Loukkaantuneena kolaripaikalle jäänyt riistaeläin voidaan osaavan henkilön toimesta lopettaa eläimen lisäkärsimystä välttäen tai vaihtoehtoisesti pyytää hätäkeskusta lähettämään apua. Ihminen aiheuttaa aina läsnäolollaan villieläimelle stressiä ja toisaalta loukkaantuneet eläimet ovat arvaamattomia, joten pidä riittävä välimatka eläimeen, jos odotat apua.

Paikan merkitseminen ja sen kuvaileminen tarkasti hätäkeskukselle sekä lisätiedot auton vaurioista ja eläimen oletetuista vammoista edesauttavat loukkaantuneen eläimen löytämistä. Jos onnettomuuspaikalta paennutta loukkaantunutta eläintä ei jäljitetä ja tarkasteta sen vointia, eläin voi kuolla hitaasti vammoihinsa. Jotta jälkikoiran olisi helpompaa hoitaa työnsä, älä sotke jälkiä yrittämällä esimerkiksi itse etsiä eläintä!

Entä jos törmää kotieläimeen?

Myös kotieläinkolareista tulee ilmoittaa hätäkeskukseen sekä eläimen omistajalle, jos omistaja on mahdollista saada selville sekä merkitä kolaripaikka huolellisesti. Mikäli kolaroit koiran kanssa, koiraa ei saa lopettaa, koska jopa vakavasti vahingoittuneella koiralla on hyvät toipumismahdollisuudet eläinlääkärin hoidossa. Vain eläinlääkäri tekee lopettamispäätöksen.

Muistathan siis hiljentää reilusti nopeutta, jos havaitset eläimiä tai metsästäjiä lähellä tietä. Turvallisia kilometrejä!

Lataa ja tulosta riistaonnettomuusmerkki ajoneuvoosi

Videossa toimitaan Riistanhoitoyhdistyksen suurriistavirka-apusopimuksen mukaisissa tehtävissä selvittäen peurakolaria.

Parhaillaan on käynnissä Trafin, Autokoululiiton ja Metsästäjäliiton yhteistyökumppaneineen järjestämä Hirvimerkki!-kampanja, jota voi seurata somessa #hirvimerkki-hashtagin avulla.

#hirvionnettomuus
#eläinonnettomuus
#hirvimerkki
www.facebook.com/hirvimerkki

 

 

 

Iina Rinne

kehityspäällikkö, henkilöluvat