Hirvimerkki-kiertue tekijän silmin – valistustyölle edelleen tarvetta

24.10.2017 14.25, Kirjoittanut Jussi Pohjonen
 

Viiden tapahtuman, reilun 2200 kilometrin, yhden hirvikolarin ja muutaman hirvihavainnon jälkeen on todettava, että Hirvimerkki-tapahtumat yllättivät minut positiivisuudellaan.


Tällaisena some- ja nettimaailman ilkeilyyn jo tottuneena virkahenkilönä oli mukava havaita, kuinka ystävällistä kasvotusten keskustellessa kommunikointi voi olla. Kukaan ei tullut nälvimään tai kyseenalaistamaan tekemisiämme. Päinvastoin, kampanja koettiin hyväksi ja asia tärkeäksi.

Yksi asia yllätti minut täysin. Nimittäin ihmisten tarve purkaa omia onnettomuuskokemuksia. Tämä asia toistui jokaisella paikkakunnalla ja oli selvästi nähtävissä, että asiat olivat jääneet vaivaamaan. Tarve oli niin suurta, että tulee mieleen pitäisikö meillä olla joku palvelu tällaista varten. Auttava puhelin? Uhrituki? tai ylipäätään onnettomuuteen osallisten tuki?

Myös prosessin eteneminen oli monelle epäselvää. Itse liikenteen ammattilaisena tietää suurin piirtein, miten toimia vakuutusyhtiön, viranomaisten tai muiden osapuolten kanssa. Tavalliselle autoilijalle tilanne saattaa olla hyvin ainutkertainen. Kun siihen yhdistää onnettomuuden mahdollisesti aiheuttaman järkytyksen, ei tilanteen jälkiselvittely välttämättä aina onnistu sujuvasti.

Päiväkirjamerkinnät - Hirvimerkki-kiertue, päivä I, 8.10.2017

Lähden matkaan klo 8.55. Alkumatkan sateinen sää vaihtuu Pohjanmaan lakeuksilla kirkkaaseen auringonpaisteeseen. Alkumatka Veteliin saakka on jotenkin tuttua reittiä, olenhan ollut siellä joskus jokamiesajoissa.

Matka jatkuu, Kaustinen, Toholampi, Ullava… (jos joku olisi kysynyt missä on Ullava, olisin väittänyt sen olevan Porin lähellä), lounastauko Sievissä. Ohitan vielä legendaarisen Nivalan Tuiskulan, kunnes nappaan kyytiin palopäällystöliiton edustajan Haapavedeltä.

Matka sujuu nopeasti. Oulu ohittuu lähes huomaamatta.

Pikku pysähdys Simossa, osallistun Radio Nova liikenteessä -lähetykseen.
Jutellessa jää huomaamatta Rovaniemen ramppi Kemi–Tornio-moottoritiellä ja sujuvasti ajan siitä ohi. Käännös ei onnistukaan ihan hetkessä, seuraavaan risteykseen oli useampi kilometri.

Löydämme jälleen reitille, ja Rovaniemi saavutetaan noin klo 19. Majapaikka löytyy legendaarisesta Pohjanhovista. Muutama puhelu muihin karavaaniin kuuluviin autoihin, hra Hirven kuljetus on tulossa Pudasjärvellä. Heille muutama ohje, iltapala ja nukkumaan.

Kuva: Kohti Rovaniemeä jossain lakeuksilla.

Päiväkirjamerkinnät - Hirvimerkki-kiertue, päivä II, 9.10.2017

Rovaniemi, Napapiiri

Huonosti nukutun yön ja puuroaamiaisen jälkeen haen Rovaniemen lentoasemalta loput kiertueemme henkilöistä.

Annan aamupäivällä haastattelun paikallisradiolle kampanjastamme, sovin Ylen alueuutisten ja Lapin radion kanssa haastattelusta ja lähden kohti napapiirin Shelliä.

Perillä osasto rakentuu nopeasti, äänentoisto toimii, hirvi & auto -yhdistelmä löytävät toisensa, simulaattorikin pelittää.

Pitkin päivää ihmiset käyvät ihmettelemässä hirveä, lapset silittävät, aikuiset ottavat kuvia. Kaukoidästä tulevat turistit selvästi aristelevat, kanadalaiset taas vähättelevät. Moose, yes yes...

Päivän aikana jaamme noin sata heijastinliiviä ja pari sataa heijastinta. Väkeä käy, mutta enemmänkin olisi mahtunut. Vilukin meinasi tulla.

Viileän päivän jälkeen karavaani kääntää suuntansa kohti Oulua. Majoitusliike, nimeä mainitsematta Cumulus, pitää ystävällisesti saunan lämpimänä tuntia tavallista pidempään.

Löylyt, pieni iltapala ja zzzzz.

Kuva: Hra Hirvi, Mr. Moose

Päiväkirjamerkinnät - Hirvimerkki-kiertue, päivä III, 10.10.2017

Kempele, Zeppelin

Suomen syksy näyttää ikävimmän puolensa, vettä sataa enemmän tai vähemmän, mutta lähtökohtaisesti kuitenkin koko ajan sataa. Tuulee niin navakasti, ettei mitään ulkoteltan pystytystä voi ajatellakaan. Teemme hätäratkaisu b:n eli avaamme kuorma-auton sivuoven ja mahdollistamme simulaattorin tutustumisen sitä kautta. Muutoin rakentelemme osaston huoltoasemalle sisälle.

Poikkeusratkaisu ei haittaa, väkeä käy paikalla mukavasti. Osa on tullut paikalle jopa varta vasten. Ihmiset ovat iloisia ja hyvällä tuulella. Yhtään naljailevaa tai kyseenalaistavaa kommenttia ei kuulu. Yllättävän monella on tarve kertoa kokemastaan hirvikolareista tai läheltä piti -tilanteesta. Ja aina tilanne ei välttämättä ole liittynyt hirveenkään, monella on ollut joku kolari tai muuten vaivaamaan jäänyt liikennetilanne, josta halutaan keskustella.

Keli ei osoita paranemisen merkkejä, joten pakkaamme osan tavaroista. Kuorma-auto kera hra Hirven ja simulaattorin lähtee etuajassa kohti seuraavaa etappia. Ratkaisu on harmittava, mutta olosuhteiden pakosta tehty. Ulkotilaisuudesta ei vain kerta kaikkiaan tullut mitään.

Päivystämme sisätiloissa loppuun, eli klo 18, saakka. Väkeä piisaa.

Lähdemme kohti seuraavaa kohdetta eli siis Kuopiota. Matka vie itselleni hieman oudompien seutujen kautta. Piippola-Pulkkila-Vieremä-Iisalmi-Pöljä. Kantatiellä 88 eteen osuu pakollinen reitin muutos, lentokoneiden varalaskupaikkana toimiva tienosa on suljettu sotaharjoituksen vuoksi ja joudumme kiertoreitille. Mutkaisella ja mäkisellä soratiellä usko oikeaan reitin valintaan on koetuksella, etenkin kun yhä jatkuva vesisade synkistää maisemaa.

Kuopio kuitenkin löytyy, majapaikka myös. Iltapalaksi tacoja ja sitten sänky selkään.

Kuva: Sarvet Zeppelinissä

Päiväkirjamerkinnät - Hirvimerkki-kiertue, päivä IV, 11.10.2017

Siilinjärvi

Siilinjärvellä kampanja otetaan lämpimästi vastaan, väkeä riittää alusta asti. Tai jopa ennen tapahtuman alkua. Paikalla odottaa jo ihmisiä, jotka kertovat tulleensa varta vasten katsomaan mukana olevaa hirveä. Yleisöryntäystä varmasti edesauttoi päivän Savon Sanomissa ollut sivun juttu kampanjasta ja kuvituskuvana ollut iso kuva konepellillä makaavasta hra Hirvestä.

Alkuryntäyksen jälkeen väkimäärä vähän hiipuu mutta silti porukkaa riittää tasaisesti. Osa jakomateriaalistakin loppuu kesken. Jälleen monella on kerrottavana omakohtaisia kokemuksia tien päältä.

Päivä kuluu nopeasti, osa kampanjamiehityksestä vaihtuu. Heitämme kotiin lähtevän Kuopion lentokentälle.

Illan jo hämärtyessä lähdemme kohti Jyväskylää. Autossa keskustelu käy vilkkaana, käsitellään suuronnettomuuksia ja mietitään traumaattisten tilanteiden jälkihoidon tärkeyttä.

Sitten, jossain Suonenjoen ja Hankasalmen välisellä metsätaipaleella, kaarteen jälkeen tulee yllättävä näky. Pysähtyneitä autoja, valoja, hätävilkkuja, lasinsiruja keskellä tietä. Pysähdymme ja toteamme tilanteen: Tästä olemme koko viikon kansaa valistaneet. Hirvikolari. Suoraan siinä silmiemme edessä.

112-sovellus auttaa hätäpuhelussa, muutoin tarkan paikan arviointi olisi ollut mahdoton. Tilanne päättyy jotakuinkin onnellisesti. Ei henkilövahinkoja, auto romuttuu ja nuori hirvi menettää henkensä.

Loppumatka Jyväskylään sujuu mietteliäissä merkeissä. Samaan aikaan tuntee itsensä tärkeäksi tehdessään valistustyötä, toisaalta avuttomaksi, kun ei pystynyt estämään onnettomuutta.

Kuva: Tositapaus 9-tieltä, oikea hirvikolari kesken valistuskiertueen

Päiväkirjamerkinnät - Hirvimerkki-kiertue, päivä V, 12.10.2017

Hirvaskangas

Osaston kasaaminen sujuu jo rutiinilla. Yle Keski-Suomen kuvausryhmä odottaa meitä huoltoasemalla. Myös asiasta kiinnostuneita kansalaisia on paikalla jo hyvissä ajoin. Moni kertoo lukeneensa kiertueesta lehdestä, osa on nähnyt ilmoitukset somessa, kertoopa joku kuulleensa minun maininneen aiheesta Novalla.

Ensimmäisen tunnin yleisöryntäyksen jälkeen väkimäärä vähän hiipuu, mutta kun Ylen radiojuttu tulee ulos kolmen jälkeen, alkaa väkeä jälleen tulla paikalle. Heijastimia ja turvaliivejä menee, vedämme kolme ensiapunäytöstä, simulaattoria ajetaan, hra Hirveä kuvataan ja silitetään.

Muutoinkin tapahtuma on onnistunut, paikallista väriä tuo alueellinen suurriista virka-apuhenkilö Jussi-nimisen mäyräkoiransa kanssa. Äänekosken vpk:lta on paikalla kaksi sammutusyksikköä ja Keski-Suomen pelastuslaitokselta päivystävä palomestari.

Kuudelta lyömme kamat kasaan ja käännämme karavanin kohti etelää. Konkreettinen muistutus teemastamme tulee heti muutaman kilometrin ajon jälkeen, Tikkakosken risteyksessä kolme hirveä seisoskelee hakkuuaukealla ja katselee nelostien liikennettä. Hirvittävän isoja, nuo hirvet.

Vesisateessa Lahteen. Vielä yksi tilaisuus jäljellä.

Kuva: Koira-Jussi & hra Hirvi

Päiväkirjamerkinnät - Hirvimerkki-kiertue, päivä VI, 13.10.2017

Mäntsälä

Kiertue saa arvoisensa lopun. Ensimmäisen kerran viikon aikana paistaa aurinko. Mukana olevilta tahoilta on tullut paikalle terävintä johtoa, haastattelen heitä, rohkeammat ajavat jopa simulaattorilla, kaikki ainakin ottavat yhteiskuvan hra Hirven kanssa.

Yleisöä on muutenkin runsaasti, eniten koko kiertueen aikana. Osa on tullut paikalle varta vasten, Lahdesta, Järvenpäästä jopa Kirkkonummelta saakka.

Jakomateriaali loppuu jo parin tunnin jälkeen. Keskusteluissa nousee esiin jälleen omakohtaiset kokemukset hirvistä liikenteessä. Kertoopa joku juosseensa hirveä pakoon suunnistuslenkillä.

Kuudelta lyömme viimeisen kerran kamat kasaan. Hra Hirvi sullotaan pakettiautoon ja hän lähtee kohti kotia, Juvalle.

Me otamme ryhmäkuvat, taputtelemme toisiamme selkään ja onnittelemme onnistuneesta kampanjasta. Poistumme kuka minnekin. Se oli sellainen viikko, se.

Kuva: Jussi & hra Hirvi. Hirvi kuvassa oikealla

Viikon aikana tuli myös selväksi, että valistustyölle on edelleen tarvetta. Ehkä ensi vuonna taas kiertueelle.

Hirvimerkki-kiertue kulki halki Suomen 8.-13.10.2017. Trafin, Autokoululiiton ja Metsästäjäliiton yhteistyökumppaneineen järjestämä kampanja on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

#hirvimerkki

#hirvionnettomuus

 www.facebook.com/hirvimerkki

 

 

Jussi Pohjonen

johtava asiantuntija, tieliikennejohtajan esikunta