Valoa pimeyteen, kiitos!

10.11.2017 15.45, Kirjoittanut Otto Lahti
 

Vuosikymmenten ajat auton valot ovat herättäneet vilkasta keskustelua Suomessa. Välillä osa pakollisiin valoihin liittyvistä vaatimuksista mielletään kansalaisten kiusaamiseksi ja toisinaan vapaaehtoisia valoja haluttaisiin lisätä enemmän kuin laki sallii. Keskimäärin sopiva ei sovi kaikille.


Tämän vuosikymmenen hittiaihe on ollut ”päiväajovalot”. Kymmeniä artikkeleita vuodesta toiseen, siitä kuinka ”päiväajovaloilla” ajaminen muulloin kuin päivän valossa aiheuttaa vaaratilanteita liikenteessä.

Missä vika?

Ajoneuvolainsäädäntöön liittyvissä asioissa autoilijan syyttävä sormi osoittaa ensimmäisenä Brysseliin, koska huomattava osa vaatimuksista tulee sieltä. Valaisimien kytkentöihin liittyvät tarkat säännöt on tosin laadittu Brysselin sijaan Genevessä YK:n Euroopan talouskomission alaisessa toimielimessä, UNECEssa. Jotain suurta ja tuntematonta organisaatiota on aina helppo syyttää, eikä sillä ole väliä onko syntipukki EU vai UNECE.

Äkkiseltään lainsäädännössä pakolliseksi määrätyt valaisimet, joita ei sovi käyttää pimeällä, kuulostavat älyttömältä. Eli UNECEn vaatimuksien syyttäminen voisi olla ihan perusteltua. Asian osalta on kuitenkin syytä muistaa, että huomattavasti suurempi osa ajosuoritteesta tapahtuu valoisaan ja kuivaan aikaan kuin pimeällä tai sateella. Tien valaisemiseen ei ole siis läheskään aina tarvetta, mutta monesti vastaan tulevan auton havaittavuutta parantavat huomiovalot eli ne ”päiväajovalot” ovat juuri oikea ratkaisu.

Ajovalot ovat olleet hyvin pitkään pakolliset kaikissa henkilöautoissa ja niiden käyttöön liittyvät säännöt annetaan yksinkertaisesti ja selkeästi tieliikennelaissa, joka koskee jokaista tielläliikkujaa Suomessa. Jos autossa ei pala oikeat valot, niin syyllisten listalle ei jää muita vaihtoehtoja kuin kuljettaja, jonka velvollisuuksiin kyllä kuuluu laittaa valot päälle olosuhteiden sitä edellyttäessä, jos automatiikka ei hoida asiaa. Toive valojen käytön vastuun siirtämisestä kuljettajalta autovalmistajalle tai lainlaatijalle tulee helposti mieleen silloin, kun näkee auton pimeän perän iltahämärässä tai lumisateessa.

Palaako kerran unohtunut taito takaisin?

Uudesta autosta löytyy sopivat valot kaikkiin keleihin ja lainsäädännöstä selkeät vaatimukset siihen, milloin on käytettävä oikeita ajovaloja ja milloin riittää huomiovalot. Ratin vasemmalta puolelta löytyy varsin yksinkertainen kytkin, jolla voi valita, mitä valoja autossa palaa.

Uskonkin, että tuohon kytkimeen tiivistyy koko ongelman ydin. Huomattava osa autoilijoista ei koskenut siihen kertaakaan yli kymmeneen vuoteen, koska suomalaistyyppinen ajovaloautomatiikka sytytti ajovalot moottorin käynnistyksen yhteydessä. Kuljettajan vastuulle jäi vain pitkille vaihtaminen pimeällä maantiellä ja korkeudensäätörullan pyöräyttäminen täydellä kuormalla. Vaikka jälkimmäinen unohtui monilta, niin silti autoissa paloivat valot edessä ja takana.

Auta automatiikkaa ja toista autoilijaa valojen kanssa

Sateen alkaessa pyyhkijöiden päälle laittamista ei unohda vahingossa, mutta samaan aikaan pitäisi muistaa laittaa myös ajovalot päälle, jos automatiikka ei hoida sitä kuljettajan puolesta. Jokaisen autoilijan pitäisi opetella uusi rutiini, jolla korvaa puuttuvan automatiikan tai automatiikan puutteet valojen käytön osalta.

Erilaisia ulkovaloja on ohjattu hämäräkytkimillä vuosikymmenet, joten saman ominaisuuden saaminen autoon pitäisi olla itsestäänselvyys, koska katuvalojen vaikutus alueella kuljettaja ei aina huomaa oman autonsa puutteellista valaistusta. Automatiikka yleistyy ja muuttuu vaiheittain pakolliseksi, mutta automatiikkakaan ei tunnista kaikkia tilanteita. Valoanturi näkee edessä kauniin kevättalven auringonpaisteen ja valitsee sen mukaan pelkät huomiovalot, vaikka auton takana nousisi sankka lumipölly, mikä edellyttää ajovalojen ja takavalojen käyttöä.

Toistaiseksi kuljettaja pystyy arvioimaan sään, kelin ja valoisuuden huomattavasti automatiikkaa paremmin – mutta samalla myös taitaa unohtaa asian paljon useammin. Muistutetaan siis toinen toisiamme oikeiden valojen käytöstä, kunnes kaikilla on käytössä erehtymätön ajovaloautomatiikka. Auton ulkopuolelta kun on niin paljon helpompi havaita käytössä olevat valot ja niiden puutteet kuin kuskinpaikalla istumalla.

#valot
#ajovalot
#liikenneturvallisuus

 

 

Otto Lahti

johtava asiantuntija, palveluiden tuki