Mobiiliajokortti yllätti helppoudellaan

14.2.2018 12.15, Kirjoittanut Marko Sillanpää
 

Ajokortti on vakiintunut pääasialliseksi henkilöllisyyden osoittajaksi käytännön arjessa, se toimii kaikissa tilanteissa, jossa tarvitaan henkilöllisyyden toteaminen tai täysi-ikäisyyden osoittaminen, oltiinpa sitten postissa, pankissa, ravintolassa, autoliikkeessä tai vuokraamoissa. Toki ajokortilla voidaan osoittaa myös ajo-oikeuden voimassaolo. Aika kätevä kortti moniin arjen tilanteisiin. Ei kuitenkaan niin hyvä, ettei sitä pystyttäisi parantamaan.


”Kätevä keksintö! Toimii”

Osana digitalisoituvaa maailmaa Trafi on tuonut pilottikäyttöön mobiiliajokortin, jolla voi osoittaa ajo-oikeuden ja henkilöllisyyden perinteisen ajokortin tapaan.

Olen itse toiminut mobiiliajokortin pilottikäyttäjänä pari kuukautta ja kokemukseni ovat olleet varsin hämmentäviä, helppo käyttää ja kaikissa tilanteissa missä mobiiliajokortin esittänyt on se hyväksytty epäröimättä. Pilottikäyttäjiä on tällä hetkellä yli tuhat, ja heiltä keräämämme kokemukset ovat olleet hyvin samanlaisia. Pilottikäyttäjiltä olemme saaneet paljon kehittämisideoita ja useimmat ovat valmiita suosittelemaan mobiiliajokortin käyttöä muillekin.

Olen itsekin esitellessäni mobiiliajokorttia saanut yleensä vastata kysymykseen, miten tuollaisen saa? Mobiiliajokortin pilottikäyttöä laajennetaan tämän kevään aikana iPhonien lisäksi Android-puhelimien käyttäjille. Tarkoitus on laajentaa käyttö kaikille halukkaille vuoden loppuun mennessä. Uskallan veikata tuotteelle menestystä.

Muovikortin rinnalle arkea helpottamaan

Mikä siis tämä jo kansainvälisen uutiskynnyksen ylittänyt mobiiliajokortti oikeastaan on? Ajo-oikeuden haltijoille toimitetaan jatkossakin muovinen ajokorttidirektiivin malliin perustuva ajokortti. Tämän lisäksi jokaisella on halutessaan mahdollisuus saada mobiiliajokortti, joka on ajokorttiviranomaisen myöntämä asiakirja ja se on tarkoitettu käytettäväksi perinteisen ajokortin tapaan.

Mobiiliajokortin tietosisältö vastaa mm. käytetyn koodiston osalta muovista ajokorttia, mutta sitä on mukautettu paremmin soveltumaan digitaaliseen maailmaan. Mobiiliajokortin tiedot vastaavat täysin ajokorttirekisterin tietoja, mobiiliajokortti on turvallinen ja sen tiedon aitouden tarkistaminen on mahdollista tehdä huomattavasti fyysistä ajokorttia luotettavammin.

Säädösten tulkinnassa tulee huomioida ajan henki

Kuten aina, uusien asioiden kohdalla on myös epäilijöitä. On epäilty mobiiliajokortin lainmukaisuutta. Kehitys etenee nopeasti ja viranomaiset joutuvat tulkitsemaan säädöksiä, jotka on laadittu hyvin erilaiseen toimintaympäristöön.

Juristina ymmärrän, että säännöksiä on tulkittava aina sen hetkisessä tilanteessa. Aina ei voida eikä ole tarpeenkaan muuttaa olemassa olevia säädöksiä. Mobiiliajokortti on juuri tällainen kehittyvä tuote ja liian varhainen sääntely saattaisi päinvastoin haitata sen kehittämistä eteenpäin kansalaisten ja viranomaisten toiveiden mukaiseksi.

Mobiiliajokortin käyttämistä eri käyttötilanteissa nykyisen perinteisen muovikortin sijaan emme ole löytäneet mitään laillisia esteitä. Ajokorttidirektiivikään ei estä kansallisesti tarjoamasta vaihtoehtoista tapaa ajo-oikeuden osoittamiseen toimivaltaisen ajokorttiviranomaisen tarjoamalla sähköisellä asiakirjalla. Ajokorttilaki sanamuotonsa mukaisesti vaatii edelleen pitämään ajossa mukana ajokorttia, itsenäisenä liikenteen valvontaviranomaisena poliisi tekee tästä tietysti oman tulkintansa. Joka tapauksessa jo pilottikäyttö on osoittanut sen, että mobiiliajokortti ollaan valmiita hyväksymään henkilöllisyyden osoittamiseen perinteisen ajokortin tapaan. Tästä on hyvä jatkaa.

Aika hyvä tuote on myös tuo Suomesta maailmanvalloituksen aloittanut kännykkä, sillä kun voi jatkossa maksamisen lisäksi todentaa ajo-oikeuden ja henkilöllisyyden. Eräs pilottikäyttäjä tiivistikin mobiiliajokortin hyödyt: ”enää ei tarvitse kantaa lompakkoa mukana”. Niinpä.

 

Mobiiliajokortti on osa Trafin Autoilija-sovellusta, jossa on mukana erilaisia autoilijalle, mutta myös muille tienkäyttäjille hyödyllisiä ajoneuvopalveluja. Autoilija on parhaillaan testikäytössä, yleiseen käyttöön sovelluksen on tarkoitus tulla vuoden 2018 aikana.

#mobiiliajokortti
#digitaldrivinglicence
#autoilijasovellus
#ajokortti
#sähköisetpalvelut

 

 

Marko Sillanpää

tieliikennejohtaja