Uusi elämä perintöveneelle

21.6.2018 15.10, Kirjoittanut Tietopalvelut
 

On kesäkuun alku pohjoisessa Suomessa Inarijärvellä. Lumi on sulanut ja järvenselkä on luopunut vihdoin paksusta jääpeitteestään. Järvellä olevassa niemennokassa on pieni vanha hirsinen mökki, johon Ritva on saapunut pitkän ajomatkan jälkeen Pohjois-Pohjanmaalta. Mökki on Ritvan isoisän rakentama ja se jäi aikoinaan Ritvalle perinnönjaossa. Siitä on tullut hänelle tärkeä rauhoittumisen paikka, johon hän saapuu aina kuin mahdollista.

Mökin pihalla on myös venevaja, jossa on isän entinen puinen keskimoottorivene. Pitkään Ritva ajatteli ettei tee ränsistyneellä veneellä mitään ja suunnitteli myyvänsä sen kevään edetessä. Taannoin kirkonkylällä käydessään paikallisten ihmisten kertoessa hyvistä kalasaaliistaan, mieleen hiipi ajatus, voisiko hän sittenkin opetella veneilemään ja kalastamaan Inarin kuuluisia järvikaloja. Vene vaatii kunnostamista, jotta sillä uskaltaisi lähteä suurille järvenselille kaloja narraamaan. Kuka osaisi veneen kunnostaa vai pitäisikö hankkia uusi?


Kuva Inarijärveltä

Nestori juo kahvia poikansa Aaron kanssa kotona pirttipöydän ääressä Inarissa. He pitävät pihapiirissään yhdessä pientä venepajaa, jossa he kunnostavat sekä huoltavat puuveneitä. Viime vuodet ovat olleet yrittäjille hiljaisia. He miettivät näin veneilykauden ollessa aluillaan, miten asiakkaita saataisiin lisää ja yritystoiminta jatkumaan. Aaro on tutkinut internetistä vaihtoehtoja potentiaalisten asiakkaiden tavoittamiseksi ja törmännyt Trafin uuteen tietopalveluun.

Palvelussa yrityksellä on mahdollisuus tilata venerekisteristä mm. tietoja veneistä ja niiden omistajista halutuin rajausehdoin, jolloin he voivat tavoittaa lähialueen veneiden omistajat. Aaro päättää tilata Trafin tietopalvelusta aineiston, joka sisältää tiedot puuveneiden omistajista lähikunnissa.

Aineisto sekä tietojen käyttöön oikeuttava lupa saapuu sähköpostiin muutaman päivän kuluttua. Aaro käsittelee aineistoa ja saa haluamiensa asiakkaiden yhteystiedot. Yhdessä isän kanssa he suunnittelevat markkinointikirjeen, jonka he postittavat Trafin venerekisteristä saaduille veneen omistajille, jossa mukana ovat myös Ritvan tiedot.

Kuva Inarijärveltä

Ritva on yrittänyt alkaa kunnostaa perintövenettään itse, mutta todennut työn mahdottomaksi. Ritvan mökin postilaatikkoon kolahtaa Nestorin ja Aaron venepajan mainos. Hän ei ollut aiemmin tietoinen, että lähialueella on ammattilainen, joka voisi kunnostaa hänen veneensä ja soittaa samantien venepajalle. Sattuikin niin, että Nestori oli itse Inarilla kalassa ja lupasi ottaa lähtiessään Ritvan veneen mukaan pajallensa. Ritva huokaisee helpotuksesta saadessaan apua veneensä kunnostukseen ja keskittyy huollon ajaksi muihin kevätaskareisiin mökillä.

Parin viikon kuluttua Nestori ilmoittaa veneen olevan valmis ulapalle. Heti seuraavana viikonloppuna Ritva kerää rohkeutensa ja lähtee pyytämään siikaa lähivesille. Perintövene sai uuden elämän Nestorin ja Aaron ansiosta ja sen tarina jatkuu uuden sukupolven kanssa. Ritva liplattelee veneessään onnellisena Inarin aalloilla yöttömässä yössä.

Blogin kirjoittajat Karoliina Aalto, Mervi Lakkala ja Mikko Peltoperä ovat Trafin tieto- ja tilastopalveluiden asiantuntijoita.

#tiedostapalveluja
#tietokäyttöön
#sähköisetpalvelut

 

 

 

Tietopalvelut

Karoliina Aalto, Mervi Lakkala ja Mikko Peltoperä ovat Trafin tieto- ja tilastopalveluiden asiantuntijoita