Mitä kaikkea et ehkä tiennyt kansainvälisen yhteistyön ulottuvuuksista

6.7.2018 7.40, Kirjoittanut Heidi Niemimuukko
 

Olen viimeiset 12 kuukautta saanut nauttia osin kyseenalaisesta kunniasta toimia Euroopan rautatieviraston ja kansallisten turvallisuusviranomaisten erään ABC-työryhmän puheenjohtajana. ABC tulee sanoista ERAn ja NSA:n välinen rautateiden lupakäsittelyjä koskeva yhteistyösopimustyöryhmä. Aikamoinen sanahirviö ryhmän nimeksi!


Pestin aloittamista ei parantanut – ainakaan aluksi – se, että vetäjän roolin tarjoaja vetosi häikäilemättömästi pehmoon perfektionistiluonteeseeni, eikä se, että puheenjohtajia tulisi olemaan kaksi. Erään toisen jäsenvaltion edustaja kun ehdottomasti halusi tehtävään, eikä kukaan kehdannut sanoa ”kiitos, mutta ei kiitos”. Lopulta asia myytiin minulle sanoilla ”sun on pakko, muuten tää mene ihan ketuiksi”.

taukojumppaa

Onneksi kuitenkin hyppäsin kelkkaan. Vaikka puheenjohtajan rooli on osoittautunut työlääksi ja jopa naistasyöväksi, se on myös opettanut paljon itsestäni ja kokouksiin valmistautumisen yksinkertaisuudesta. Mutta mikä tärkeintä, se on opettanut, miten saa pidettyä suurenkin työryhmän alatyöryhmineen järjestyksessä siten, että työ etenee, osallistujat ovat erittäin tyytyväisiä ja tuloksia syntyy.

Puheenjohtajan vinkit osa yksi eli miten yhteishenki syntyy

Voit nauraa itsesi pökerryksiin. Vaikka tärkeää on pysyä asiassa, joskus tärkeintä on se, että voidaan porukalla letkautella asioita ja keventää tunnelmaa. Tätä varten porukka tulee oppia tuntemaan ja osallistujien kyetä nauramaan – myös itselleen. Ihan parasta onkin, että aina aluksi käydään läpi lasten, kissojen ja koirien kuulumiset ja ladataan akut.

Huippu tilannekomiikan taju mahdollistaakin uskomattomia suorituksia, joista parhaimmille olemme nauraneet vedet silmissä. Mm. rakkaan naapurimme edustaja saa kaikki sähköpostit perjantai-iltapäivisin, jotta asiapitoista luettavaa riittää viikonlopuillekin!

Haasta osallistujia tai haasta yllytyshullu puheenjohtaja. Kumpikin toimii. Oletteko kokeilleet kansainvälisissä yhteyksissä taukojumppaa? Vaikka muutama hieman iäkkäämpi herrasmies lamaantui hetkeksi täysin, niin ei aikaakaan, kun koko ryhmä veti kiltisti pienet janefondat – kerran jos toisenkin!

taukojumppaa

Puheenjohtajan vinkit osa kaksi eli miten kivikot ylitetään

Nosta mustat ja raidalliset kissat pöydälle. Matkan varrelle on mahtunut tilanteita, joissa jouduimme painimaan myös ikävien asioiden, esimerkiksi kapuloita rattaisiin tilaisuudessa jos toisessa heittelemään erikoistuneiden kollegoiden kanssa. Kurjaa oli, että myös puheenjohtajakollegani osoittautui vastarinnan kiiskeksi. Tilanne ratkesi lopulta siihen, että toinen puheenjohtaja päätti olla jatkamatta työryhmässä, eikä jupakan seurauksena Suomen diplomaattisuhteet katkenneet mihinkään suuntaan. Ero oli siis sopuisa ero ja näin jälkikäteen nostan hattua ko. jäsenvaltion edustajan taidolle olla syyllistämättä tilanteesta ketään ja panostaa sittemmin hyvin työn edistämiseen. Järjestimme nimittäin myös ryhmään kuulumattomille hyviä vaikuttamisen keinoja.

Jouduimme myös käsittelemään varsinaisen työryhmän ja alatyöryhmän välisiä rooleja, kun mielipide-erot ryhmien pätevyyksistä ja soveltuvuuksista herättivät kiivastakin väittelyä. Vaati melkoista itsehillintää olla vetämättä poroja nenään ja perustella kaikkien ammattiryhmien tarpeellisuus.

Jännä olikin huomata, miten oikeat sanat kuitenkin löytyvät, kun itse pysyy rauhallisena. Lopulta totesimme yhdessä ammattiryhmien välisten näkemyserojen tuovan kaivattua lisäväriä keskusteluihimme ja ne tarjoavat meille sulassa sovussa mahdollisuuden nauraa itsellemme. Yhtä ryhmän jäsentä lainatakseni: ”tästä puuttuu enää vain popcornit ja elokuvateatteritason tuolit”.

Puheenjohtajan vinkit osa kolme eli ota irti hyöty suomalaisuudesta

Ole oma itsesi, vaikka sitten suora suomalainen. On ollut hienoa saada kokoustauoilla kiitoksia tyyneydestä ja todeta ryhmädynamiikan muodostuneen niin hyväksi, että tunnelma kokouksissa on mitä parhain. Käsiteltävien asioiden ollessa haastavia ja aikataulujen tiukkoja, pelkällä huumorilla emme silti olisi päässeet sinne, minne nyt olemme päässeet: viittä vaille maalin. Eikä meistä kukaan edes epäile maaliin pääsyä!

Myös suomalaisesta suoruudesta on ollut apua, taidosta sanoa stop, nähdä metsä puilta ja pukea metsä sanoiksi, kartoittaa seuraavat askeleet ja delegoida tehtävät. Ja sisusta ja sitkeydestä katsoa sen perään, että myös muut ryhmäläiset tekevät mitä pitää. Upea vanhan ja uuden oppimis- ja kertauskokemus, upeita uusia kollegoja ja superupeaa ryhmätyötä!

Sokerina pohjalla fakta siitä, että ruotsalaiset oppivat sujuvaa, joka tilanteeseen sopivaa suomea hetkessä. Tähän riittävät perinteiset opetuskeinot; ensin kerrotaan sanallisesti, sitten näytetään opetusvideo ja lopuksi harjoitellaan yhdessä, kehonkieltä unohtamatta:

- NONIIN.

#työnilo
#oikeaasenne
#työelämä
#neuvottelutaito
#kokouskäytännöt

 

 

 

 

Heidi Niemimuukko

osastopäällikkö, organisaatiopalvelut